Artykuły i publikacje w dziale Żywienie i dietetyka

sortuj według: Tytuł | Data | Popularność

Najważniejsze aspekty żywienia bydła opasowego

W Polsce, podobnie jak w wielu innych krajach europejskich większość produkowanej wołowiny pochodzi wciąż od tej ... więcej »

Zarys fizjologii trawienia u przeżuwaczy, Cz. 1

Specyfika schorzeń przewodu pokarmowego przeżuwaczy wiąże się ściśle ze swoistym przebiegiem procesów trawienia u ... więcej »

Zarys fizjologii trawienia u przeżuwaczy, Cz.2

Przemiany węglowodanów - badania nad przemianami biochemicznymi węglowodanów występujących w paszy w postaci: ... więcej »

Pasze treściwe i mieszanki

Ziarno zbóż stanowi najważniejszą grupę pasz treściwych i jest stosowane w żywieniu wszystkich gatunków zwierzą... więcej »

Zalecenia profilaktyczne dla stada podstawowego trzody chlewnej

Zalecenia profilaktyczne dla stada podstawowego trzody chlewnej
 
 1. Zakupu loszek dokonywać od wieku 6 ... więcej »

Schorzenia kolkowe koni, Cz. 1

ZATKANIE PRZEŁYKU - Istotą schorzenia jest całkowita lub częściowa niedrożność tego narządu. Najczęściej ... więcej »

Schorzenia kolkowe koni, Cz. 2

Skurcz przełyku jest czynnościowym zwężeniem tego narządu. Rozwija się reflektorycznie. Pierścieniowo przebiegający ... więcej »

Żywienie cieląt, Cz. 3

Celem programu żywienia mlekiem i paszami roślinnymi, by zapewnić pełny rozwój cieląt. Intensywne żywienie ... więcej »

Weterynaria wiewiórek ziemnych, Cz. 2

CHOROBY: Skóra - Ropnie - Pojawiają się zwykle po walkach lub w następstwie ran spowodowanych ostrymi krawędziami ... więcej »

Żywienie cieląt, Cz. 2

Pobieranie pokarmu przez cielęta w okresie żywienia mlekiem (paszami zastępczymi) jest uwarunkowane jego ciepłotą i ... więcej »

Dlaczego tak ważny jest tłuszcz w mleku?

Tłuszcz mlekowy syntetyzowany jest przez tkankę gruczołową wymienia ze składników pobranych z osocza krwi: ... więcej »

Chów drobiu a higiena technologii produkcji

Producenci drobiu powinni zarówno w okresie odchowu, jak też produkcji przestrzegać ogólnych zasad technologii chowu okreś... więcej »

Schorzenia kolkowe koni, Cz. 3

Wprowadzenie do diagnostyki gastroskopii umożliwiło lepsze i dokładniejsze opisanie tych schorzeń. Pozwoliło również ... więcej »

Rozlane aseptyczne zapalenie tworzywa racicznego u bydła

Ostre rozlane zapalenie tworzywa racicznego bydła zostało przypuszczalnie po raz pierwszy opisane przez Bedela w 1839r. ... więcej »

Dlaczego mój pies nie je, dlaczego mój pies znów je? Czyli kliniczne rozważania na temat apetytu.

Pobieranie pokarmu regulują czynniki wywierające wpływ zarówno ośrodkowy, jak i obwodowy o charakterze neurologicznym, ... więcej »

Pokarm jako paliwo

Zwierzętom potrzebny jest pokarm, który: dostarcza energii koniecznej do utrzymania się przy życiu, dostarcza energii do ... więcej »

Dlaczego mój pies nie je, dlaczego mój pies znów je?

Pobieranie pokarmu regulują czynniki wywierające wpływ zarówno ośrodkowy, jak i obwodowy o charakterze neurologicznym, ... więcej »

Specyficzne wymagania żywieniowe kotów

W domach na całym świecie mieszka coraz więcej kotów, stale rozpieszczanych przez swych właś... więcej »

Jak wybrać pokarm wysokiej jakości dla Twojego pupila

Wybierając karmę dla pasa lub kota nie powinniśmy brać pod uwagę jedynie surowców z jakich ... więcej »

Leczenie przez żywienie, czyli rola diety w różnych schorzeniach psów

Karmy lecznicze to z reguły gotowe produkty, przeznaczone do wspomagania leczenie przy określonych wskazaniach. Stosuje się ... więcej »