Afrykański pomór świń

Afrykański pomór świń (łac. Pestis africana suum, angielska nazwa choroby African swine fever, międzynarodowy skrót ASF) — jest to wirusowa, posocznicowa choroba świń o przebiegu ostrym lub przewlekłym. Cechą charakterystyczną tej choroby jest bardzo silna wybroczynowość. Występuje głównie w Afryce. W Polsce nie występuje.

Etiologia
Chorobę wywołuje DNA wirus o niejasnej do dzisiaj klasyfikacji - wirus afrykańskiego pomoru świń (ASFV). Posiada cechy charakterystyczne zarówno dla rodziny Iridoviridae jak i dla rodziny Poxviridae. Ma kształt dwudziestościanu. Zewnętrzną częścią jest otoczka. Wirus afrykańskiego pomoru świń jest odporny na wysoką temperaturę, procesy gnilne, wędzenie, krótkotrwałe gotowanie, wysychanie, potrafi przetrwać do 6 miesięcy w mrożonym mięsie. 1% formalina zabija go dopiero po 6 dniach.

Źródła zakażenia i patogeneza
Źródło zakażenia stanowią chore świnie domowe oraz dzikie. Rezerwuarem choroby są dzikie świnie, u których choroba ma przebieg latentny.

Objawy
Okres inkubacji 5 - 9 dni. Choroba najczęściej ma przebieg ostry. Rzadko przebiega nadostro lub przewlekle. Charakterystyczne objawy to brak apetytu, zapalenie spojówek, kaszel, pienisty wypływ z nosa, biegunka, wymioty. Mogą wystąpić drgawki. Śmiertelność bez względu na przebieg choroby prawie zawsze wynosi 100%.

  • Postać nadostra — występują nagłe padnięcia zwierząt jeszcze w okresie inkubacji choroby.
  • Postać ostra
  • Postać przewlekła — może trwać nawet do 15 miesięcy. Objawami są: wyniszczenie, ataki gorączki, martwica skóry, zapalenie płuc. Śmiertelność w postaci przewlekłej wynosi 30-40%.

Zmiany anatomopatologiczne
Zmiany sekcyjne są podobne do klasycznego pomoru świń. Występuje bardzo silna wybroczynowość, pericarditis, zapalenia płuc i stawów.

Rozpoznanie różnicowe
W rozpoznaniu różnicowym należy uwzględnić następujące choroby: klasyczny pomór świń, pastereloza.

Leczenie
Zabronione z urzędu, ze względu na duże ryzyko rozprzestrzeniania się choroby.

Zapobieganie i zwalczanie
Zwierzęta chore i podejrzane są zabijane. Do kraju wolnego od choroby obowiązuje bezwzględny zakaz wwozu świń, mięsa świeżego oraz mięsa mrożonego z krajów, w których występuje ta choroba.

Historia
Choroba ta po raz pierwszy była obserwowana w Kenii w 1910 roku u świń, które miały kontakt z dzikimi afrykańskimi świniami. Do roku 1957 choroba ta dotyczyła tylko pewnych regionów Afryki. W roku 1957 po raz pierwszy wystąpiła w Europie w Portugalii. W 1960 w Hiszpanii, 1964 we Francji, w 1967 roku we Włoszech. Najprawdopodobniej występowała również w innych krajach europejskich lecz nie została rozpoznana.

Wirus afrykańskiego pomoru świń jako potencjalna broń biologiczna
Wirus ten posiada takie cechy, które pozwalają myśleć o nim jako o broni biologicznej. Do najważniejszych należą:

  • nie ma efektywnych sposobów leczenia
  • brak szczepionek prewencyjnych dających uodpornienie na zachorowanie
  • śmiertelność 100% wśród chorych zwierząt.
  •  wysoka zaraźliwość

Bibliografia:
1. Beer J. i in. Choroby zakaźne zwierząt domowych 1980, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, tom I, 287-291, ISBN 83-09-00332-3
2. Larski Z Wirusologia weterynaryjna 1975, Państowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 343-345

 

źródło: artykuł Afrykański pomór świń w Wikipedii, licencja: [GNU FDL], autorzy: [wikipedyści] Artykuł został sprawdzony pod względem merytorycznym, a ew. błędy zostały poprawione.




Zgodnie z ustawą z 4 lutego 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170) oraz zmianami z dnia 9.05.2007 r. (Dz. U. Nr 99, poz. 662) za naruszenie praw własności poprzez kopiowanie, powielanie i rozpowszechnianie przedstawionych na stronach Veterynaria.pl, Vetforum.pl, Sklep.Veterynaria.pl treści bez zgody właściciela grozi grzywna oraz kara pozbawienia wolności od 6 m-cy do lat 5 (art. 115.1).